Wednesday, October 27, 2010

kerja or jihad?!

hmm..smbil dok siapkn bekfes utk en.somi pg td,tetibe t'detik ati dh lama x jot down smthin dlm ni..aku sndiri pn x psti awat la pyh noo aku nk mengomel tetiap hri mcm org len (baik tayah de blog kn..haha) tp mengimbas kmbli tujuan asai aku wt blog pn sbb plan nk wt biz kek dlu tu. kita hnya merancang,Dia yg tentukn..rzki en.somi kt negara tuan patik ni plak =) tingin gk nk wt pe2 biz,online ka,en.somi mmg slalu bg support..tp pyh gk actly,hv to travel more than 50km to post the item. bleh ja nk pos dr cni,tp mahal nk mmpuih la..but still......where there's a will,there's a way..moga Allah permudahkn jln ku,amin..
bkn pe,kdg2 terasa gk bla blik kg org dok tnya,xmau keja dh ka,rugi la blajaq tnggi2 tp dok umah.n x lain x bkn,topik yg pling feveret dr ummi aku smpii laa m.cik senah aku,awat x apply kpli..t'pk gk aku, rugi sgt ka klo kita dh blajaq tnggi2 tp xmo kja 4 the sake of our own beloved fmly?! lgpn,main reason aku x kja is ank aku bknnya berkulit normal mcm org len,bleh ka org len nk bg extra care?! bkn aku persoalkn ability org tp dorg pn msti byk lg kja nk wt..lgpn byk aku bca kisah2 ibu mithali bnti keja semata2 nk focus kt fmly,cikgu la,peg kjaan la...de sorg shbt aku pnh ckp kt aku, KALO KITE BENTI KEJE DEMI NAK JAGA ANAK ADALAH JIHAD YG BESAQ..
n top of all,en.somi sndiri yg mengizinkn aku utk tidak bekerja. so i guess i'm on the right path rite?..apart from that, aku x pnh kata suma wife ptut benti kja, sbb kmampuan n keperluan org berbeza ye dak..klo memerlukn n somi pn izinkn,juz go on wif ur career..
fuuhh...lega gk rasa bleh bebel sorg2 cmni..so,bleh la siap2 n tggu en.somi balik nk bwk p klinik.moga2 de la berita gmbira =) hrini chep amek cuti masak sbb nk dating kt luaq =D (dating 3 org termasuk awang kecik tu...)

5 comments:

  1. laling cmna?de berita hangat nk share x huhuhu.
    dh psang dua dh kwn2 aku ni.alhamdulillah murah rezki

    aku skong apa hg kata tu.igt jd surirumah ni dok goyang kaki ka kn?kerja jihad..jg anak pn jihad.kita bahagia ngn rezki yg Allah bg.smoga kita sentiasa bsyukur n jd umat yg tbaek.ayuh semua ;p

    ReplyDelete
  2. ishhh apelah org semua ni, belajar tinggi utk menuntut ilmu kan..kan menuntut ilmu sampai ke negeri cina adalah tuntutan dlm agama kita.

    xsemestinya menuntut ilmu utk mendpt kan kerja yg memberi pulangan yg lumayan. surirumah pon satu kerja jugak ape, berkorban utk menguruskan family sndr, dr mendidik murid di sekolah, didik anak sendiri di rumah lebih afdal.

    xpe jue, aku paham, rezeki & perjalanan hidup kita memang telah ditentukan.mungkin ade hikmah disebaliknya, aku berada di tempat kau pon aku buat benda yg same. yg terutama adalah keluarga

    ReplyDelete
  3. sori shbt2 lmbt rspond =D
    laling: p jmpa doc hritu sbb dia soh aku follow up lps abis amik pil tu.skli aku p,dia tnya "ya knapa?" aisey..aku ckpla,dia yg soh aku mai.dia x check urine pn,juz nk tau cmne flow period aku.pstu msa memula aku amek ubt die ckp fertile time aku lain,klini lain plak..pnt aku usaha,hahah..so aku lum check2 lg urine,tkut kcwa =D

    yun: tulah..kdg2 aku geram,aku sound je sesape yg tnye tuh, "ummi ja la yg apply kpli!" aku pn xtau awat depa obsess sgt ngan cikgu tu..

    tp pe yg korg ckp mmg btul n aku sokong sgt..btw thanks 4 da precious support =) luv uol!

    ReplyDelete
  4. jueeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! sudah bermula kaa project 2011? huhu aku 2011 baru nak start projek kot? tgk laa rezeki camner...
    weh ada brite gumbire jgn lupa khabar2kan laa kat kami di siniiiii! huhu yeahuuu syioknyee nak dgr brite gumbiraaaaa

    ReplyDelete
  5. oh my dear ila..project tu dh mula, tp kputusan nya blum diketahui,heheh...juz gave a try ja =D dun worry,khabar gmbira musti dikongsi. ko pn tau,mne tau kot2 project t'jln lbih awai kaa..hahahah
    p/s: m'jwb biz, plan dgn yun tu insyaAllah jd, yg blog tu tgk k'daan cmne ;)

    ReplyDelete