Wednesday, November 10, 2010

alhamdulillah..

chickenpox mu'iz dh baik, smggu gk la dia dmam..x sngka plak aku dia nk kna, sbb start hri snin mggu lps badan dia naik biji2 air ja, tp bdn x pns. dok lusa tu mkin byk, plan nya nk p skin specialist, dh pk dia bkn chickenpox..tp klinik tutup daa..blik mlm tu truss bdn dia panas,38-39 plak tu..truss la ibu n ayh bwk p spital k.b, at last sah jgk dia kna chickenpox..tnya si doc,apa yg perlu pantang...dgn cool n steady dia jwb "nda perlu pantang apa2, makan saja..." terkezut aku tp x smpt nk tnya byk sbb sora mu'iz m'jerit "abih...abih dah....abih.." sama naik ngn sora doc,haiii...sabaq ja la ngan awang kecik aku nih..
maka bermula la sesi mkn ubt 4jam skli, sbb klo x suhu dia cpt ja naik dek begha biji2 tu nk pecah..n stiap 4 jam tu la dia akn meraung smbil m'jerit "abih....abihh..." padahal ubat pn lom smpt amek..tp nk wt cmna, demi kbaikan dia jgk, so nangeh2 pn kna gk la telan ubat..sapa x syg anak oiii~~
hr jmaat check in kt miri, tu pn sbb otel dh book, lgpn pk2 blik sng gk klo nk tnya fmly pe2..tp de hkmahnya x cancel booking. sbb kt otel tuh la aku jmpa sorg local girl n dia yg suggest mandikan mu'iz ngan ayaq nyoq..ptg tu jgk trus p borong ayaq nyoq. alhamdulillah lps bg dia berendam ngn ayaq nyoq tu 2 kli, nmpkla prubahan m'dadak. muka dia dh x merah, biji2 air pn kecut n kering..automatic dmam pn surut,klo naik pn dlm 37++ ja..
elok die dh b'tmbh baik, aku plak yg x bpa sht...aku sndiri pn xtau pa mslh badan aku nih..tp xpala,yg penting mu'iz dh baik. n aku dpt blajaq new things psl chickenpox nih (drpd pglman fmly n org skeliling);

-jgn bg doc suntik apa2 ubt msa dia tgh dmam, ckup skadar bg ubt dmam tp yg pnting menten timing so that suhu dia x tggi.
-jgn bg mkn antibiotik.
-pantang mknan bergoreng, masam2, pisang,yg gatal2. better 2 serve chicken soup (lg bgus aym kg), so biji2 cpt kuaq n cpt abih.. (smpi tekak aku dh xleh terima aym skang)
-bg mndi ayaq nyoq, klo nk mnum gk lg baguih..
-YG PALING PENTING, NO MATTER HOW JAGA SUHU BADAN DIA.

hrp2 pe yg aku dpt, leh jd pnduan utk shbt2 in future =)

3 comments:

  1. siannye mu'iz kecik2 dah kene chickpox..
    tak terbayang aku..
    aku ni demam biasa je dah penat gilos masing2 gilir2 menjagenye..nikan pulak kalu chicken pox..
    kitorg kat rumah ni gilir2 demam..aku baik demam, si aariz plak demam..aariz baik demam, aku demam balik..aku baik je demam 2 ari lepas..malam tuh aariz plak panas2..ntah laa tatau ape masalahnye..
    demam aku pelik plak tuh..sakit seluruh badan..lemah longlai plak tuh..temp mmg tinggi laa..hish pelik2 laa penyakit sekarang ni kan..senang je org nak dapat sakit..tsk risau lah aku..
    take care ju n family..semoga sentiasa sihat dan dilindungi Allah..

    ReplyDelete
  2. jon!!! alhamdulillah, mu'iz dah sihat...auntie ejot nie, masih sengau+batuk...hahaha...papepun, take care ye...p/s: aku start cuti sekolah dari 16/11...tapi xtau blk jhr bile...(apakah kerelevannya aku bagitau ko ek??hahaha)

    ReplyDelete
  3. ila:tq so much my dear,4 ur kind support =)hm,tula..aku pn x pnh t'pk mu'iz nk kne mse kcik2, tp die jngkit dr adik ameng msa blik kg hritu.chicknpox ni pnt lbih ckit jela dr dmam bese.tmbh nk pantang lg kn..
    tp aku lega la bca ko dh baik kn?bsed on last entry ko la.aku pn nek riso tgk ko ngn aariz dok jtuh sakit. actly aku pn tgh dmam,sjak w'end hrtu.sama la mcm kita,sakit gila badan,smpi nangeh2 aku x tahan.br hrini better ckit,alhmdulillah la..kdg kite sakit sbb pnt sgt ila..cni plak air x bpe elok..moga2 ko sefmly dikurniakn kesihatan yg excellent lps nih,i'Allah..

    ejot: ape lg ejot,meh le rya kt cni..hr ry ni kitorg de wt mjlis...amcam?
    p/s: sore sengau tu mahal tau..

    ReplyDelete