Friday, November 26, 2010

cerita 1 bulan

bln November..sinonim ngan anniversary t'bina nya masjid aku n en.somi. november 2010 ni genap lah 3 thn aku b'gelar mrs nur hasmin =) kjap je mse b'lalu,rsa mcm br lg diknalkn oleh Jim, lps tu "kadhel",jenjln kt tasik PJ (agknye tasik tu pn dh x lrt nk tgk muka kitorg nih,haha) ctu jgkla en.somi melafazkn ayt sempoinya nk menyunting aku jd suri :")..mancing kt Fish Farm K.J..mkn2 kt 223( atau nama mnja nya Maple)..once in a while,kuaq soru reramai ngn memember..haiiii,sesungguhnya aku merindui sumer tu..

ok,enuf wif all those swit memories,bck 2 reality =D..actly dr awal bln lg aku dh bercdg2 nk beli itu ini wt en.somi,nk wt itu ini smpena 3rd anniversary nih.tp kita yg lemah ni mmpu merancang ja kn..start dr awal bln.........smpi la smlm, kitorg take turn sakit teruk..below is the chronology of the story :-}
4Nov: mu'iz n chickenpox..
mcm yg aku citer dlm previous entry la..took about 2 weeks la dia nk fully recovered.








11Nov: ibu,viral fever or sakit misteri..
elok mu'iz dh nk baik chicknpox dia aku plak mula dmam kuat, 3 hari br baik..tp shri lps tu aku mula jd lembek,xleh nk mkn,xdak tenaga langsung..asal bgn ja muntah,tp bila baring sakit gila blakang,dmam xdk,pegnen pn x :(..dh xtau nk wt cmne,en.somi bwk p spital k.b..doc tahan aku 3 jam utk msuk air sbb aku dh lemah sgt, so smntra tggu aku,en.somi bwk mu'iz p knduri aqiqah mmbe,Hisham..bla en.somi mai jmput aku,dia citer mmbe dia ckp actly de 'benda halus' melekat kt aku nih..menurut Hisham ni,dia tau ckit2 ilmu2 'bnda2 halus' nih..gulp~!!! t'kedu aku,btoi ka??!! so dia suggest en.somi panggil sorg pengiran ni mengubat aku kt umh. katanya,pengiran ni ank murid Darul Syifa' Bangi tuh. so,en.somi aku deal mlm tu jgk dia mai umah..maka,b'mula la sesi berubat mcm yg kita tgk dlm tv tuh, disapu mnyak atar kt tgn n kaki aku smpi wangi 1 umah,ditekannya blakang aku dgn kayu,picit ibu jari kaki ngan lada itam..adoii laaaa,sakit sehhh..neves toksah citer la, dok bayang jd mcm dlm tv tuh,buatnya aku meracau xsdq,naya aku..tp alhamdulillah,smpi last aku sdq n xdak pa berlaku..dh la tetiba ramai plak tu geng2 surau yg mai,sebaik zurin dtg temankn aku,at least de lg sorg kaum hawa selain aku msa tuh..

then,ustaz tu btau en.somi,luckily benda tu lum masuk badan aku tp dia nk cuba berdamping dgn aku sbb aku slalu sorg2...gulp~!! wat kali ke2..tp dia wt air penawar utk aku mndi ngan limau 7kali.
alhamdulillah...esoknya aku trus beransur baik,bleh mkn,bleh duduk,bleh main ngan mu'iz..

18Nov: mu'iz n viral fever..


bila aku baik je sakit,mu'iz plak tetiba dmam kuat..mula nya 37++ ja, aku n en.somi ingtkn dmam bese je,so menten jela ubt dmam..tp sok nya trus naik 39.9..aku msuk bilik tgk dia dh menggigil,aku pnggil pn dia x respons..pucat aku,xtau mna ilang darah2 kt muka aku!! truss shoot gi klinik.pe lg,kne ubt bontot la..by evening dmam die trun ckit,tp still ada..dia plak mula lemah, xmo mkn,xmo main,yg pling aku riso xmo minum??? bkn sng dia nk tolak pelawaan nenen nih,dh la cirit n muntah..msuk hri ke2 (raya aji) die dh ok ckit,tp msuk hri ke3 getting worse, still xmo mkn,xmo main,xmo mnum lg??dlm shri 3 4 kli je dia mntak nenen,the rest..tidoq!! ya Allah,aku dh mula x sng duduk,mata dok ujan lebat dh..lastly, kul 9.30 mlm kitorg decide shoot pegi Columbia Miri,sehelai sepinggang plak tuh! dlm kpala ingt passport n ic jek,sbb takut imigresen tutup.
all da way 2 miri kami diam ja,aku ngn ayaq mata aku la..jmpa doc, kitorg cite la sume symptom2 mu'iz. trus dia ckp kne refer ke spital bsaq miri,sbb mu'iz mybe kna jangkitan otak, so maybe kne amik air tulang belakang. what???? skli lg muka aku pucat. otw 2 spital aku x ckp pe pn, mulut dok terkumat kamit bca doa n ayt quran ja,dlm hati Tuhan ja yg tau..en.somi pn x ckp byk,dia tau aku dh upside down.

kt emergency ward, 1st doc wat checkup..mu'iz plak tetiba muntah sbb dh bpe jam dia x mnum pstu dia mntak nenen.trus doc ckp,most probably dorg kne amik air tulang blakang mu'iz sbb tu je cara nk tau die de jngkitan otak ke x,tp depends on Paed yg check mu'iz nnt..ya Allah,lutut aku dh lemah dh time tu,mata of kos la x kering2 ngn ayq mata. lps amek darah,trus mu'iz admitted.

smpi je kt ward,trus Paed check dia, n dia of kos la meraung sekuat ati, awang ni mmg alergic doc :") tp aku mcm pelik,cara paed tu mcm rilek ja,x mnunjukkn kes mu'iz kritikal. dia check leher mu'iz, soh mu'iz duduk,b'gerak, then trus dia blah..x lama lps tuh,doc pelatih mai explen kt aku, symptom mu'iz x ckup utk diagnose kna jangkitan otak, yg paling penting xdk sawan. so doc diagnose viral fever.ALHAMDULILLAHHH...lg skli aku nangeh,tp nangeh syukur =) lps 2 mlm,mu'iz pn discharged..

22Nov: En.somi n viral fever..
mybe sbb xckup tidoq n letih sgt,en.somi plak tnjuk tanda2 dmam..n yes,mmg dia dmam teruk..tp sibaik dia nak mkn n mnu,so dia x la selembek aku n mu'iz..tp 4 hari jgkla dia t'baring..since dia mkn ubt dmam aku x m'jd,24hb aku bwkla dia p klinik,doc pn sahkn en.somi kna viral fever. lps tu tapau bekfes kt market..msa aku tapau mknan tu,rupanya smpat dia bli orkid segaq,mmg de juai dlm market tuh..dlm kete,dgn sore tnggelam timbul dia hulur bunga tuh, 'hepi aniversary..sori,x smpt nk p kdai bunga,sakit plak' trus panas mata aku tp cpt2 aku cover, haiiii....bln air mata sngguh~~ tp yg pasti,mmg aku terharu..



alhamdulillah..hrini aku syukur sgt2, sumer dh sihat walafiat,en.somi pn dh b'tmbh baik..hrp2 en.somi jd penutup la utk bln sakit sedunia kami nih,hehe..wlopn kami x smpt nk beli present pe2 utk memasing,x dpt nk hanimun ke mna2 kecuali marathon ke spital,n aku cuma dpt sjambak bunga orkid, aku ttap syukur n epi, sbb aku rsa kesihatan org2 yg kita syg tu la actly hadiah yg pling bernilai =)




























2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. yer aku sangat setuju! kesihatan org tersayang yg sangat penting..aku kalu anak sakit, ke suami sakit ke, diri sendrik sakit ape tah lagik, mmg takde ati nak ingat benda2 lain..lantak laa raya ke anniversary ke, birthday ke..ati masa tuh dok ingat biar laa semuanye selesai(sembuh seperti sedia kala)..aariz arituh yg demam tu pon demam cirit birit gak laa..kat fesbuk melambak2 plak aku tgk anak2 derang demam cirit birit..mmg musim dimana2 kot dmeam cirit birit tgh menyerang..

    aariz pernah dulu kene macam mu'iz..aariz lagik laa gigil2, pastuh mata dah terbelalak ke atas dah, trus badan dia kejung..aku mmg merasa dah perasaan ko tu..kitorg trus jirus air kat dia masa jadik camtu..kitorg2 skalik basah kuyup..kene je air, baru dia menanges dan trus badan dia lemah longlai..ko tau masa tu aku lagik takut..pergi spital mmg kene tahan..tp alhamdulillah paed kater dia tak teruk sbb kalu sawan yg effect otak tuh, kalu dia kene sawan lebeh dari 5 minit..alhamdulillah..sbb tuh slalu je laa aku nye fesbuk tuh kuar masuk spital..aku risau anak aku kalu demam, truk..

    ju, kalu mu'iz kene macam tu lagik, pentingnye turunkan suhu dia dulu..dia dah stable kat rumah(suhu dah turun sket) baru ko bawak dia spital..yer laa kita tatau ape akan jadik on the way to hosp/clinic..lambat tindakan, bleh parah..
    just my 2 cents..

    semoga kita dijauhkan dari segala perkara yg tak diingini dan dikurniakan kesihatan yg baik..amin!

    p/s: ooppss sori lah menceceh panjang jela kat sini
    Happy 3rd Anniversary to both of u!
    aha kenangan di bukit ape tuh eh?bukit gasing kaa? situ pon korang suka dating kan?haha

    ReplyDelete